Bevallingsverhaal


Dit is het bevallingsverhaal van Fenna Bunschoten.

tijdstip         opmerkingen
Maandag
27-09-2004 6:30
De wekker gaat. Over 2 uur moeten we in het ziekenhuis in Leiden zijn. Nu dus uit bed. De kinderen zijn ook wakker, dus ook zij uit bed. Beneden een ontbijt klaar maken, terwijl Karen van de spanningen moest overgeven.
7:00 Loes is met Madelon gekomen. Nog snel even het ontbijt opeten en de kinderen een dikke knuffel geven.
7:15 In de auto naar Leiden. We hebben thuis vergeten te bellen, dus doen dat in de auto nog even. Het bed staat klaar, dus mogen we komen. Vanwege files hebben we er 1 uur en 45 minuten over gedaan. Zonder files kan het in 45 minuten...
9:00 We krijgen een verloskamer toegewezen.
9:30 Er wordt een CTG van de baby gemaakt. Het ziet er prima uit en op 10:00 wordt het apparaat uitgezet. De gynaecoloog wordt gehaald.
10:10 De gynaecoloog voelt of er ontsluiting is. Dat is er niet, wel is de baarmoedermond al wel week en een stukje verstreken. Er wordt een pil ingebracht om dit te bevorderen. Hierna is het CTG apparaat weer aangezet.
11:15 Het CTG ziet er weer goed uit. Vier uur na de eerste pil moet er indien nodig een nieuwe gegeven worden. Een half uur daarvoor weer een CTG, dus tot 13:30 mogen we rondlopen in het ziekenhuis.
12:00 Na het kopen van wat kaarten kregen we om 12:00 de lunch. Boterhammen met een kopje koude kaassoep.
13:35 Weer aan het CTG.
14:05 CTG was weer prima. Inwendig onderzoek wees uit dat het tuitje van de baarmoedermond minder was geworden. Een nieuwe pil werd ingebracht en het CTG werd weer aangesloten. Tevens vroeg de arts of de ontsluiting bij Marissa en Romy snel ging. Na aansluiten van infuus duurde het bij hun 4 a 5 uur voordat ze geboren waren.
15:00 CTG afgesloten. Was weer prima. In het afgelopen uur heeft Karen wat geslapen. We konden weer even van de kamer af. We hebben een boekje gekocht en Loes even gebeld.
17:30 De gynaecoloog die we dinsdag en woensdag hadden gesproken kwam langs. Hij vroeg zich af of wij hadden nagedacht over als er iets mis gaat tijdens de bevalling. Moet alles op alles gezet worden om het kind levend op de wereld te zetten, moet bijvoorbeeld een keizersnee uitgevoerd worden als de hartslag van het kind omlaag gaat... De meeste kinderen met een hoge open rug worden niet geopereerd. In dat geval hebben we aangegeven dat we het kind wel thuis willen hebben. Een moeilijk moment als je dit hoort terwijl je het kind goed voelt bewegen en je in een verloskamer zit.
18:00 De derde pil is ingebracht. Dit na inwendig onderzoek. Er was een klein beetje ontsluiting, misschien dat met deze pil de ontsluiting toeneemt en de weeën op gang komen. Wij denken dat het morgen een infuus wordt, net zoals bij Marissa en Romy.
19:30 De CTG wordt weer uitgezet
20:45 De anesthesist kwam lans. Zij wou Karen zien en spreken om zo een inschatting te maken van de eventueel benodigd hoeveelheid slaapmiddel.
22:00 Weer aan het CTG. De afgelopen uren (vanaf 20:00) heeft Karen regelmatig harde buiken. Soms zijn ze wat pijnlijker.
23:30 Nog steeds aan het CTG. Karen heeft wat krachtigere en langere weeën gehad. De arts wil nog een klein stukje op het CTG hebben. Ze heeft nog geen ontsluiting gevoeld, een andere arts 5 uur geleden wel. Karen heeft ook wat gespuugd, dat komt door de spanningen.
Dinsdag
28-09-2004 0:15
Eindelijk van het CTG af. Er wordt een tweede bed op de kamer gezet. Een half uur later krijgt Karen een prik met slaapmiddel en pijnstiller zodat ze rustig kan slapen.
7:00 Karen heeft naar omstandigheden goed geslapen, maar is nog wel erg moe.
7:15 Karen wordt weer aan het CTG gelegd.
8:30 De CTG wordt weer uitgeschakeld. Karen is hem zat, want ze kan dan niet goed bewegen.
9:15 Karen gaat lekker douchen.
9:40 Bij een inwendig onderzoek bleek er nog steeds een tuutje op de baarmoedermond te zitten. Hierop is besloten om nog een pil te geven. Karen ligt weer aan het CTG en over 4 uur onderzoeken ze Karen weer.
11:25 Na ruim 1 uur is de CTG weer afgesloten. Het meeste van de tijd slaapt Karen. Wel heeft ze vaak harde buiken. Nu is de vloeddruk opgenomen: 110 over 65, voor Karen een lage bloeddruk.
13:00 De lunch is voor ons allebei gebracht. Na de lunch wordt om 13:30 de CTG aangesloten. Over 20 minuten zal weer een onderzoek plaatsvinden.
14:00 Inwendig onderzoek: eigenlijk geen vooruitgang. Er is weer een pil gegeven en het CTG is weer aangezet.
16:30 Gisteren was gevraagd of we de kinderafdeling voor baby's wouden zien. Vandaag om 16:30 hebben we een rondleiding gekregen. Eerder was verteld dat kinderen die de waterpokken nog niet gehad hebben niet op de afdeling mogen komen. Als het voor de baby mogelijk was, kon hij of zij naar een ouderkamer, waar familie erbij mag. Vandaag werd verteld dat Romy er helemaal niet bij mag.
17:30 Weer een half uur aan het CTG voor een onderzoek.
18:00 Een nieuwe gynaecoloog deed het onderzoek. Hij had het idee dat er weinig verandering was. Morgen ochtend zijn de artsen van plan de vliezen te breken. Nu weer een pil. Tegelijk met de arts kwam ook het eten. Met een beetje moeite kon Karen liggend haar maaltijd opeten.
19:00 CTG is weer afgekoppeld. Het kind was wakker en de hartslag was vrij hoog. Vanavond wordt iets eerder dan normaal een nieuwe CTG gemaakt.
21:00 We hebben allebei even lekker gedouched.
21:45 Karen wordt aan de CTG gelegd. Tevens is het op de verloskamers erg druk en moet Karen eraf. We brengen Karen naar een andere kamer. Er kan in die kamer geen bed bij en ik ga om 22:15 naar huis om te slapen. Om c.a. 8 uur gaat Karen weer terug naar een verloskamer.
Woensdag
29-09-2004 2:45
De vliezen zijn gebroken. De baby heeft in het vruchtwater gepoept. Karen heeft weeën gekregen en belt mij om 3:30 op. Ik ga naar het ziekenhuis. Ze ligt nog in de kamer waar ik haar dinsdag avond had achtergelaten.
5:30 Karen is terug gebracht naar de verloskamer. Het is dezelfde als eerst en ondertussen niet gebruikt. Ik ben dus eigenlijk voor niets naar huis gegaan...
7:15 Weinig maar pijnlijke weeën. Karen wil graag het bed even uit, maar ligt nog steeds aan het CTG. Ze willen waarschijnlijk het kind tot de geboorte goed in de gaten houden.
7:45 De gynaecoloog is langsgekomen. Slechts af en toe hoeft Karen aan het CTG. Hij schat de situatie in en denkt dat er een infuus aangelegd moet worden. Hij verwacht ontsluiting, misschien een cm of 7. In dat geval is een infuus niet nodig. Onderzoek wees uit dat er hooguit 2 cm ontsluiting was. Misschien te weinig voor een infuus. In het gynaecologen overleg van 8:00 wordt het besproken.
9:20 Er is besloten weer een pil in te brengen en weer een CTG. De mond van de baarmoeder is niet week genoeg. Er wordt aan gedacht om pas morgen een infuus te geven. En Karen is het al zo zat en moe. Weinig slaap en pijnlijke weeën. Ik heb naar huis gebeld en m'n broer Jaap meegedeeld dat het waarschijnlijk donderdag wordt.
10:00 Het CTG wordt weer uitgezet.
13:00 CTG wordt weer aangesloten.
13:40 De arts doet onderzoek en ontdekt een ontsluiting van 3 cm. Er wordt een druksensor in de baarmoeder geplaatst en een hartslagsensor op het hoofdje van de baby.
13:55 Een infuus om de weeën krachtiger en regelmatiger te maken wordt aangesloten (2 ml/uur).
14:25 Infuus wordt hoger gezet (4 ml/uur). De kracht van de wee is goed, maar er zit te veel tijd tussen.
15:15 Zeven cm ontsluiting. Het gaat Karen veel te snel!
16:53 Fenna is geboren, na heel wat pijnlijke weeën en "ik kan niet goed persen" van Karen op een natuurlijke manier dus zonder de vacuüm pomp. Fenna heeft misschien 15 seconden bij ons gelegen en is toen door artsen meegenomen naar de kamer naast ons.
17:10 Na wat extra zuurstof en de eerste onderzoeken kwam Fenna bij ons terug, heel even met z'n drieën. Even samen huilen, knuffelen en genieten.
17:15 Fenna gaat weer terug, ze gaan haar verder onderzoeken. Anton gaat weer mee.
17:45 We bellen Jaap en Loes op of ze met de meiden (onze andere dochters Marissa van 4 en Romy van 2,5) komen. Ondertussen bellen we de ouders en wordt Karen gehecht. Gelukkig maar een paar kleine scheurtjes!
18:15 Karen mag zich lekker gaan douchen. Daarna worden we naar de kraamkamer gebracht. Daar horen we dat Fenna 's avonds 2 uurtjes bij ons mag op de kamer. Omdat er wel aardig wat visite zal zijn, besluiten we dat ze dan in haar bedje blijft.
19:30 Marissa en Romy zijn er eindelijk. Ze snapper er niks van. Marissa is heel moe en wil niks... wel bij Fenna kijken dat wel! Als Jaap en Loes met de kinderen weg zijn, laten we Fenna komen. Heerlijk bij ons op de kamer. Ze schrikt van alles, maar wordt van mij duidelijk rustiger! Iedereen vindt haar een mooi meisje! Als iedereen weg is, kunnen we haar weer even knuffelen. Ze heeft niet echt zin want ze heeft honger. Anton houdt haar dan eindelijk voor 't eerst vast. Om 22:00 gaat ze terug voor voeding en verschoning.


Valid HTML 4.01!